Powered by Wetter2.com

Muzika

April 25, 2024

Kiddo.lt

РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ, ИДИ НАХУЙ

Ar staliniai kompiuteriai mirė?

Stacionarieji kompiuteriai yra mirę arba bent jau miršta. Šis teiginys, kaip bebūtų ironiška, pats savaime nemiršta, ir tokius teiginius nuolat girdime visą pastarąjį dešimtmetį. Kartkartėmis pasirodo vis kitas straipsnis ar nuomonių straipsnis, skelbiantis varpą kukliems staliniams kompiuteriams.

Todėl nusprendėme dar kartą apžvelgti 2021 m. situaciją ir apsvarstyti, kokia dabar yra stalinių kompiuterių rinkos būklė. Ar yra kokių nors požymių, kad šie patikimi kompiuteriai pagaliau stumiami išnykimo link ir galbūt jiems gresia išnykimas, kaip teigė daugelis žinovų pastaruoju metu?

Trumpas atsakymas – “ne”, tačiau toliau pateikiame ilgesnį atsakymą ir išsamią diskusiją.

Šviežias augimas

Vertinant stacionariųjų kompiuterių srities būklę, reikia pažvelgti į naujausius pardavimų duomenis, o rinka šiuo metu klesti – iš tikrųjų ji tiesiog dega. Šiais ir praėjusiais metais labai išaugo bendras asmeninių kompiuterių pardavimas, ir nors daug pirkėjų rinkosi naujus nešiojamuosius kompiuterius, staliniai kompiuteriai taip pat įgavo didelį pagreitį.

Iš tiesų, naujausiais duomenimis, apie kuriuos pranešėme iš IDC, analitikų įmonė nustatė, kad 2021 m. II ketvirtį “padidėjusi asmeninių kompiuterių paklausa kartu su trūkumu, kuris labai paveikė nešiojamųjų kompiuterių pasiūlą, lėmė, kad stacionariųjų kompiuterių augimas per ketvirtį viršijo nešiojamųjų kompiuterių augimą”.

Bendrovė “Gartner” taip pat pastebėjo, kad 2021 m. antrąjį ketvirtį pasaulinė tendencija buvo tokia, kad “stacionariųjų kompiuterių augimas buvo spartesnis nei mobiliųjų [nešiojamųjų] kompiuterių”, o tokios bendrovės kaip “Dell” liudijimu, stacionariųjų kompiuterių augimas buvo “ypač spartus”, iš tikrųjų daugiau nei 40 % geresnis nei praėjusių metų antrąjį ketvirtį (palyginti su vienženkliu nešiojamųjų kompiuterių augimu).

Žinoma, dabartinis stacionariųjų kompiuterių augimas iš dalies susijęs su pirmiau minėtu komponentų trūkumu, trukdančiu nešiojamųjų kompiuterių tiekimui, tačiau faktas lieka faktu, kad pardavimai yra dideli. Tačiau kita akivaizdžiai akivaizdi išlyga – tai pandemija, dėl kurios techninės įrangos pardavimai apskritai sparčiai auga, nes daug daugiau žmonių dirba iš namų ir tam reikia naujų įrenginių (arba jų atnaujinimo).

Taigi, nors šiuo metu stebimas įspūdingas augimas, tam yra beprecedenčių priežasčių. Vis dėlto šis pardavimų šuolis šiuo metu yra labai didelis, o kadangi nemažai žmonių greičiausiai ir ateityje dirbs namuose arba pereis prie hibridinio darbo modelio (tam tikra prasme išliks nuotolinis darbas), tikėtina, kad ši paklausa neišnyks. Vis dėlto IDC pastebi, kad augimo šuolis šiek tiek atslūgsta ir yra tam tikrų pirmųjų požymių, kad “vartotojų paklausa lėtėja, nes žmonės keičia išlaidų prioritetus po beveik metus trukusio agresyvaus asmeninių kompiuterių pirkimo”.

Bet kokiu atveju, atmetus pandemijos paskatintus pardavimus, žvelgiant į nesenus laikus iki koronaviruso smūgio, IDC pranešė, kad per 2019 m. asmeninių kompiuterių tiekimas išaugo 2,7 %, taip nutraukiant septynerius metus trukusį rinkos susitraukimą. Analitikų įmonė pranešime spaudai teigė: “Šie [2019 m.] buvo aiškus ženklas, kad asmeninių kompiuterių paklausa vis dar išlieka, nepaisant nuolatinio naujų formų veiksnių ir mobiliųjų kompiuterių paklausos suaktyvėjimo”.

Taigi, štai jums ir viskas. Atsižvelgiant į šiuos skaičius, stacionarusis kompiuteris tikrai nėra miręs ar mirštantis, net jei pardavimų diagramas atsuktumėte atgal į laikus iki pandemijos.

Chutes and ladders

Žinoma, nors pastaruoju metu asmeninių kompiuterių pramonė gali būti geros būklės, istoriškai taip buvo ne visada. Visos tos kalbos apie asmeninių kompiuterių mirtį neatsirado iš niekur.

Jei atkreipsite žvilgsnį atgal į pastarąjį dešimtmetį, buvo laikotarpių, kai asmeninių kompiuterių pardavimai svyravo, greičiau kilo ir krito ar net buvo rimtai sukrėsti. Tačiau tam yra rimta priežastis: būtent tai, kad laikui bėgant asmeniniai kompiuteriai padarė didelę pažangą gyvenimo trukmės srityje.

Metams bėgant vis galingesni darėsi aparatinės įrangos komponentai, pirmiausia procesoriai, todėl jie gerokai pralenkė programinę įrangą ir žaidimus. Tai reiškia, kad laikui bėgant bet kuris lustas yra geras ir gali puikiai veikti daugelį dalykų vis ilgesnį laiką. Tai savo ruožtu reiškia, kad žmonėms nereikia taip dažnai atnaujinti kompiuterio, o tai, žinoma, mažina pardavimus.

Tačiau labai svarbu, kad šis poveikis gali būti juntamas tik tiek, kiek reikia, nes paklausa ir atnaujinimo veikla vis dar yra pakankamai stabili. Be to, kaip matėme pastaruoju metu, dar prieš pandemiją padėtis visiškai pasikeitė ir paklausa pasikeitė.

Yra nemažai svarių priežasčių, kodėl stacionarieji kompiuteriai buvo ir tebėra ieškoma kompiuterių prekė, todėl toliau panagrinėkime šiuos punktus.

Kodėl stacionarieji kompiuteriai prilipę rinkoje kaip klijai?

Bet kokioje diskusijoje apie asmeninio kompiuterio išliekamąją galią vienas iš pagrindinių argumentų, kad šie staliniai kompiuteriai netrukus neišnyks, neišvengiamai bus būtinybė tokiais kompiuteriais atlikti tam tikras sunkias užduotis.

Jei, tarkime, užsiimate vaizdo įrašų redagavimu arba 3D atvaizdavimu, asmeninis kompiuteris pasižymi neprilygstamu našumu, kurio neįmanoma pasiekti nešiojamuoju kompiuteriu (arba bet kuriuo kitu nešiojamuoju įrenginiu). Tai tiesiog priklauso nuo dydžio ir formos faktoriaus, temperatūros ir aušinimo. Į nešiojamąjį kompiuterį niekaip neįmanoma sutalpinti milžiniškos aukščiausios klasės vaizdo plokštės, o dar daugiau, be didelio erdvaus korpuso ir didelių ventiliatorių (arba iš tiesų be labirintinės aušinimo skysčiu sistemos) neįmanoma užtikrinti kelių galingų ir daug energijos reikalaujančių komponentų aušinimo.

Galingiems vartotojams, norintiems atlikti sunkias kompiuterines užduotis ir paleisti daugybę sudėtingų programų, visada reikės paties galingiausio kompiuterio, t. y. stacionaraus kompiuterio, galbūt su kelių monitorių sąranka.

Tas pats pasakytina ir apie žaidėjus. Žinoma, šiais laikais galima įsigyti įspūdingų galingų žaidimų nešiojamųjų kompiuterių, bet jei norite greičiausio įrenginio, užtikrinančio sparčiausią kadrų kaitą, jau nekalbant apie didelį 4K (arba itin platų) ekraną, tas pats pasakytina apie komponentus, aušinimą ir erdvę, kurią siūlo didelis senas kompiuterio korpusas. To prireiks ir entuziastų lygio spartinimui.

Dar viena svarbi aplinkybė yra ta, kad staliniai kompiuteriai paprasčiausiai siūlo daug daugiau galimybių už savo pinigus. Naudodami nešiojamąjį kompiuterį mokate už tai, kad gamintojas į ploną korpusą sudėjo mažesnius komponentus. Stacionarūs kompiuteriai yra tiesiog geresnis kainos pasiūlymas, ir tai galite pamatyti pažvelgę į bet kokio nešiojamojo kompiuterio specifikaciją ir gavę tuos pačius komponentus stacionariame kompiuteryje, tada palyginkite kainą (nors dėl pernelyg didelių pažangiausių stacionariųjų kompiuterių GPU kainų dabar bet koks atotrūkis yra artimesnis nei paprastai, tačiau tokia padėtis neturėtų tęstis ilgai).

Žinoma, stalinis kompiuteris taip pat suteikia lankstumo, nes galite pasirinkti norimus komponentus, o ne tik rinktis iš trumpo kelių variantų sąrašo (jei toks yra). O jei perkate atskirus aparatinės įrangos elementus, kad galėtumėte susikurti savo asmeninį kompiuterį, tai kainuoja dar pigiau – akivaizdu, kad su nešiojamuoju kompiuteriu to padaryti negalite. Naudojant stalinį kompiuterį pritaikymo galimybės yra neribotos.

Ne tik tai, bet ir stalinio kompiuterio universalumas yra akivaizdus privalumas, kai reikia jį atnaujinti. Jei žaisdami naujausius žaidimus jaučiate, kad jūsų vaizdo plokštė atsilieka nuo laikmečio, tiesiog pakeiskite ją naujesniu modeliu. Tai gali suteikti jūsų kompiuteriui visiškai naują gyvenimą keleriems metams. Panašiai, jei sugenda stacionaraus kompiuterio komponentas, jį (paprastai) palyginti lengva pakeisti kita dalimi.

Nešiojamuosiuose kompiuteriuose, kai reikia atnaujinti ar remontuoti, labai dažnai lieka bėda. Daugelyje nešiojamųjų kompiuterių nėra jokių realių galimybių atlikti šiuos veiksmus, bent jau ne patiems, nes visi komponentai yra prilituoti tiesiai prie pagrindinės plokštės. Kai kuriuose nešiojamuosiuose kompiuteriuose galima atnaujinti sistemos operatyviąją atmintį arba saugyklą, bet tai yra beveik viskas, kas įmanoma. Priešingu atveju, jei įvyktų gedimas, jūsų laukia brangus trečiosios šalies remontas arba visiškai naujo įrenginio pirkimas; deja, kartais pastarasis variantas gali būti finansiškai naudingesnis nei pirmasis.

Ar staliniai kompiuteriai mirė?

Dėl visų pirmiau išvardytų priežasčių ir žvelgiant į dabartinę asmeninių kompiuterių pardavimų situaciją – ar net į iki pandemijos buvusį siuntų lygį – atrodo, kad atsakymas yra gana aiškus – ne, staliniai kompiuteriai nėra mirę, mirštantys ar net sergantys.

Žengiant į ateitį, tikėtina, kad stalinių kompiuterių pardavimai ir vėl atsidurs žemumose, o per pastarąjį dešimtmetį buvo stebimi tokie pakilimai ir nuosmukiai arba svyravimai. Tačiau nors pardavimai gali mažėti, jie nemirs.

Stacionarusis kompiuteris yra pernelyg svarbus tiems, kuriems tikrai reikia labai galingo kompiuterio, kad patenkintų jų poreikius – turinio kūrėjams, profesionalams, kurių darbo laikas tiesiogiai reiškia pinigus, ir žaidėjams, kuriems reikia tokios galios, kad galėtų žaisti 4K su visais varpais ir švilpukais arba didelio atnaujinimo dažnio žaidimus. Jau nekalbant apie žmones, kurie nori patys susikurti savo kompiuterius ir visiškai kontroliuoti savo kompiuterio specifikaciją bei galimybę jį atnaujinti (arba remontuoti) ateityje. Trumpai tariant, galimybė gauti kuo daugiau už savo pinigus.

Ilgalaikėje ateityje situacija stalinių kompiuterių srityje ilgainiui gali pasikeisti, greičiausiai dėl tolesnio perėjimo prie debesų kompiuterių arba “kompiuterio kaip paslaugos” modelio, kai naudotojai galės naudotis visa jiems reikalinga galia nuotoliniu būdu ir “transliuoti” savo stalinį kompiuterį (kaip ir žaidimų transliaciją, o kalbant apie ją, “Shadow” jau siūlo visą debesų kompiuterio sprendimą). Tačiau gali kilti kitų problemų, susijusių su kontrole, privatumu ir saugumu, jau nekalbant apie pasikeitusius reikalavimus jūsų tinklo ryšiui ir interneto infrastruktūrą, reikalingą, kad visa tai veiktų plačiai ir sklandžiai.

Tačiau kol kas ir artimiausioje ateityje stacionariųjų kompiuterių būklė išlieka gera. Artimiausiu metu jis niekur nedings.