Powered by Wetter2.com

Muzika

March 22, 2024

Kiddo.lt

РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ, ИДИ НАХУЙ

Kam naudingas “Google” inkognito režimas 2021 m.?

Šiuo metu inkognito režimas yra neatsiejama kiekvienos šiuolaikinės interneto naršyklės dalis. Tačiau tik maždaug prieš dešimt metų programinės įrangos kūrėjai pasekė “Google” pavyzdžiu po to, kai spartus “Chrome” augimas juos įtikino, kad vidutiniam tinklaveikos vartotojui patinka integruota privataus naršymo funkcija. Nesijaudinkite, ironija, kad šį atskleidimą padarė mikro tikslinės reklamos karalius, mums nebūtų dingusi – jei tai iš tikrųjų būtų tiesa.

Nes “Google” vargu ar išrado privataus naršymo sąvoką ir nebuvo pirmoji bendrovė, įgyvendinusi šią idėją pagrindinėje staliniams kompiuteriams skirtoje programoje. Ją aplenkė vos ne koks nors seniai nebeegzistuojantis startuolis – tai “Apple”. 2005 m. balandžio 29 d., daugiau nei trejais su puse metų anksčiau, nei “Chrome” buvo sukurta beta bandymams, “Safari 2.0” naršyklėje Kupertino pristatė savo inkognito režimo versiją. Tik ji pavadino jį “Privačiu naršymu”, ir dėl vienų ar kitų priežasčių šis pavadinimas tikrai neprigijo už ribotos “MacOS” naudotojų bazės ribų.

Tuo tarpu spartus “Chrome” augimas, spartus veikimas (palyginti su “Windows” alternatyvomis) ir modernus, lengvas dizainas užtikrino, kad “Google” naršyklė buvo naujasis šaunus vaikas “Internet 2.0” bloke. O inkognito režimas tuo metu buvo viena iš labiausiai visuotinai giriamų jos funkcijų.

Jei jums sunku tai įsivaizduoti, pabandykite įsivaizduoti, kaip pasaulinis žiniatinklis buvo suvokiamas amžių sandūroje; tai tebuvo ankstyvosios ADSL diegimo visame pasaulyje dienos. Tuomet vidutinis žmogus jokiu būdu nebūtų įvardijęs “Google” kaip didžiausios grėsmės savo privatumui. Jei kas nors tais laikais ir bijojo, kad gali nutekėti jo naršymo internete istorija, tai daug dažniau nerimavo dėl tėvų ir sugyventinių, o ne dėl Silicio slėnio hipsterių ir dezinformaciją skleidžiančių botnetų.

Kaip įjungti “Google” inkognito režimą “Chrome

Bet kuriuo atveju inkognito režimas vis dar toks pat patikimas, kaip ir anksčiau, jei suprantate, kad tai visų pirma yra naršymo istorijos neišsaugojimo režimas, o ne teisėtas privatumo sprendimas. Pagrindinis jo tikslas – išvengti vėlesnio naršymo istorijos ištrynimo, jei dėl kokių nors priežasčių to prireiktų.

Norėdami įjungti “Google” inkognito režimą “Chrome” darbalaukyje, galite spustelėti trijų taškų piktogramą viršutiniame dešiniajame kampe ir pasirinkti Naujas inkognito langas arba paspausti Ctrl + Shift + n. Šis spartusis klavišas taip pat veikia daugumoje kitų “Windows” naršyklių, įskaitant “Chromium” pagrindu veikiantį “Microsoft Edge”. Kompiuteriuose “Mac” tinkama klavišų kombinacija yra Command (⌘) + Shift + n.

Arba, jei “Windows” “Chrome” versija prisegta prie pradžios meniu arba užduočių juostos, galite tiesiog dešiniuoju pelės klavišu spustelėti tą piktogramą ir naujai nusileidusiame išskleidžiamajame meniu apačioje pasirinkti New Incognito Window (naujas inkognito langas). Jei norite šiek tiek daugiau privatumo, URL juostoje įveskite chrome://flags, paspauskite Enter, tada atlikite CTRL + F paiešką ir raskite parinktį, kurioje minima, kad inkognito režimu galima įjungti “patobulintą slapukų kontrolės vartotojo sąsają…”. Tai bus šiek tiek daugiau, nei tiesiog patikrinti “Do-not-track” nuostatą įprastiniame “Chrome” nustatymų meniu. Ši parinktis visai neprivaloma, todėl jos gali ir nebūti.

Kaip išjungti inkognito režimą kompiuteryje

Kadangi “Windows” ir “MacOS” inkognito režimas visada atidaromas naujame lange, vienintelis būdas jį išjungti bet kuriame kompiuteryje – uždaryti atitinkamą elementą. Taip buvo ne visada, tačiau “Google” kūrėjai netikėtai pastebėjo, kad galimybė tame pačiame “Chrome” lange paleisti ir inkognito, ir įprastus skirtukus daugeliui naudotojų kėlė daug painiavos.

Tai reiškia, kad vis dar galite perjungti du “Chrome” egzempliorius, jei inkognito režimu reikia naudotis retkarčiais, iš tikrųjų neuždarydami nė vieno lango. Tačiau tai darydami iš esmės tik žaidžiate žaidimą “kiek laiko užtruksiu, kol per klaidą vietoj įprasto lango panaudosiu inkognito režimo langą arba atvirkščiai?”.

Kaip išjungti “Mac” inkognito režimą

Beveik tas pats pasakytina ir apie “macOS”. Tiesą sakant, nors “Safari” buvo originali naršyklė, siūlanti šią funkciją, ji netgi priėmė “Google” didžiųjų smegenų sprendimą naudoti lotynišką nomenklatūrą. Tai reiškia, kad ieškote to paties dalyko po ta pačia etikete.

Vienintelė išimtis – šiuolaikiniuose “Safari” egzemplioriuose nėra dešiniuoju pelės klavišu ant darbalaukio paspaudžiamo sparčiojo klavišo, skirto inkognito režimui paleisti arba uždaryti. Spustelėjus “Safari” piktogramą ir laikant nuspaustą “Control”, vis tiek galima pasirinkti alternatyvą, kuri pateiks panašų kontekstinį meniu. Tik nepamirškite, kad tai ne dubliuojantis Ctrl mygtukas, kaip “Windows”, o mygtukas, esantis dešinėje klaviatūros centro pusėje.

Kaip išjungti inkognito režimą “Android” ir “iOS”?

“Chrome” neabejotinai yra viena iš labiausiai suderintų daugiaplatformių programų, kurios šiuo metu plačiai naudojamos, todėl ta pati pirmiau aprašyta kompiuterio logika taikoma ir mobiliosioms versijoms, t. y. “Android” įrenginiams, “iPhone” ir “iPad”. Kasdienėje tvarkyklėje bakstelėkite meniu su trimis taškais (mobiliajame telefone jis gali būti horizontalus, panašus į mėsainį), o po to iš išskleidžiamajame meniu įjunkite “Naujas inkognito skirtukas”. Norint išjungti privatų naršymą “Chrome”, skirtoje “Android” arba “iOS”, tereikia pereiti į įprastą skirtuką.

Tačiau vėlgi, nepaisant to, geriau rankiniu būdu uždaryti visus “Incognito” skirtukus, nes vėliau tik sugaišite daugiau laiko trindami naršymo istoriją. Netgi tik pasidomėjimas, ar jūsų naršymo istorija tikrai nebuvo išsaugota – jei nepadarėte klaidos – atims brangias akimirkas iš jūsų dienos. O jei turite per daug skirtukų, kuriuos reikia sekti, “Chrome” leidžia juos visus vienu metu sunaikinti per tą patį daugiafunkcinį meniu, kurį pirmiausia naudojote inkognito režimui paleisti.