Powered by Wetter2.com

Muzika

March 29, 2024

Kiddo.lt

РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ, ИДИ НАХУЙ

GIGABYTE MZ72-HB0 (Rev 3.0) pagrindinės plokštės apžvalga: Dviejų lizdų 3-iosios kartos EPYC

Kovo mėnesį apžvelgėme naujausius AMD “Zen 3” pagrįstus “EPYC 7003” procesorius, įskaitant 64 branduolių “EPYC 7763” ir 7713. Birželio mėnesį atnaujinome duomenis su mažmenine pagrindine plokšte, ir ji surinko daug aukštesnius balus, parodydama, kad “EPYC Milan” gali būti patobulinta labiau nei išleidimo metu. Dviem 64 branduolių procesoriams įdiegti į sistemą reikia daugiau nei pajėgios pagrindinės plokštės, o šiandien bandymų stende yra GIGABYTE MZ720-HB0 (3.0 versija), kuri turi daugybę savybių, kuriomis gali pasigirti. Tarp svarbiausių – penki viso ilgio PCIe 4.0 lizdai, du 10 GbE, daug PCIe 4.0 NVMe ir SATA saugyklų, taip pat du SP3 lizdai ir šešiolika atminties lizdų, palaikančių iki 4 TB talpos atmintį.

GIGABYTE MZ72-HB0 apžvalga

Nors “GIGABYTE MZ72-HB0” pagrindinė plokštė, skirta AMD “EPYC” procesoriams, iš esmės nėra naujiena, “Computex 2021” parodos metu pranešėme, kad “GIGABYTE” išleido naują šio modelio versiją (3.0 red.), kuri iškart palaiko ir “Milan” (7003), ir “Rome” (7002), nes pirminis 1.0 versijos modelis palaikė tik “Naples” (7001) ir “Rome” (7002). Taip atsitiko dėl nedidelio manevravimo AMD produktų steke – naujausių 64 branduolių procesorių TDP vienam procesoriui dabar yra ne 240 W, o 280 W, ir nors visų trijų kartų lizdai yra vienodi, pamatinės plokštės palaiko arba 7001+7002, arba 7002+7003, priklausomai nuo to, kada jos buvo sukurtos. Taigi, jei norite, kad MZ72-HB0 palaikytų “Milan 7003” procesorius, jums reikia 3.0 peržiūros, kurią turime šiandien.

Kaip ir daugelyje serveriams skirtų pagrindinių plokščių, net ir “standartinių” formų, GIGABYTE MZ72-HB0 daugiausia dėmesio skiriama funkcionalumui ir turiniui, o ne stiliui. GIGABYTE pasirinko jai būdingą mėlynos spalvos spausdintinę plokštę, ta pačia tema yra pažymėta ir šešiolika atminties lizdų plokštėje. Žvelgiant į atminties palaikymą, “MZ72-HB0” palaiko iki 2 TB viename lizde, aštuonių kanalų atminties režimu, daugiausia dėmesio skiriant DDR4-3200 RDIMM, LRDIMM ir 3DS palaikomoms atminties rūšims. Kadangi tai yra dviejų lizdų EPYC pagrindinė plokštė, abiejose jos pusėse yra du SP3 lizdai su keturiais horizontaliai sumontuotais atminties lizdais, o kiekviename lizde gali būti montuojami iki 280 W TDP procesoriai.

Kalbant apie jungiamumą, MZ72-HB0 turi penkis pilno ilgio PCIe 4.0 lizdus, iš kurių trys palaiko visą PCIe 4.0 x16 pralaidumą, o kiti yra x8, bet vis dar pilno ilgio. Siekiant subalansuoti kiekvieno procesoriaus apkrovą, tris iš lizdų valdo kairysis procesorius, žiūrint į išdėstymą pirmiau, o kitus du – dešinysis procesorius. Išsamiau apie tai skaitykite kitame puslapyje, kuriame analizuojame pagrindinės plokštės topologiją.

Galiniame skydelyje yra pagrindinis įėjimų pasirinkimas, du USB 3.0 Type-A prievadai, taip pat D-Sub ir Gigabit Management LAN prievadas, leidžiantis pasiekti BMC, kurį valdo įprastai naudojamas ASPEED AST2600 valdiklis. Tinklo jungtis sudaro du 10 GbE prievadai, o saugojimo galimybių yra daug. Šios galimybės apima vieną fizinį PCIe 4.0 x4 M.2 lizdą su dviem NVMe SlimSAS 4i prievadais ir trimis SlimSAS prievadais, galinčiais palaikyti iki dvylikos SATA prievadų arba tris PCIe 4.0 x4 NVMe pagrįstus diskus. Įprastinei SATA saugyklai “GIGABYTE” turi keturis SATA lizdus.

Kalbant apie našumą, nenuostabu, kad “MZ72-HB0” ilgai užtrunka įkrauti “Windows” – nuo sistemos įjungimo iki įkrovimo į operacinę sistemą užtrukome šiek tiek daugiau nei dvi su puse minutės. Tiek laiko užtrunka nuo šaltosios įkrovos, nes sistemai reikia laiko inicializuoti tinklo valdiklį, BMC ir kitus svarbius elementus, kad ji būtų paruošta POST. Kalbant apie galią, išmatuotas maksimalus energijos suvartojimas, esant pilnam apkrovimui su dviem 280 W procesoriais, buvo 782 W. Atliekant DPC vėlinimo testus, “GIGABYTE” nepasiekė gerų rezultatų, tačiau tai paprastai būdinga serverių pagrindinėms plokštėms su BMC sąsajomis.

Naujausius procesorių našumo rodiklius su šia plokšte, su kuria išbandėme daugybę dviejų lizdų “EPYC 7003” konfigūracijų, rasite toliau pateiktoje nuorodoje:

Šioje konkrečioje rinkos srityje yra daugybė specializuotų 1U serverių variantų, galinčių palaikyti vieną ar du “EPYC 7003” procesorius, taip pat užsakomųjų serverių rinka. ASUS, ASRock Rack, GIGABYTE Server ir kitos kompanijos turi variantų, tinkančių įvairioms konfigūracijoms, tačiau yra nedaug dviejų lizdų variantų standartinėse formose, pavyzdžiui, E-ATX GIGABYTE MZ72-HB0. Dėl to MZ72-HB0 yra įdomi, nes akivaizdu, kad “GIGABYTE Server” įveikė iššūkį įrengti du didelius SP3 lizdus ir penkis pilno ilgio PCIe 4.0 lizdus, taip pat visus kitus valdiklius ir jungtis, kad būtų galima pasinaudoti dideliu EPYC PCIe linijų skaičiumi. Dėl mažesnio E-ATX formato yra apribojimų, įskaitant 16 atminties lizdų, o ne 32, ir kitus PCIe lizdus, kad būtų galima pasinaudoti visomis 128 linijomis (šioje sistemoje naudojamos tik 88), tačiau pereikime prie apžvalgos ir pažiūrėkime, kaip GIGABYTE MZ72-HB0 Rev 3.0 susitvarko su mūsų lyginamųjų testų rinkiniu.