Powered by Wetter2.com

Muzika

April 20, 2024

Kiddo.lt

РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ, ИДИ НАХУЙ

“Tor” ir VPN: interneto privatumo varžybos

Kai norite išlikti inkognito internete, VPN ir “Tor” turėtų būti jūsų privatumo sąrašo viršuje.

Jie pagrįsti panašiu principu: apsaugo jūsų interneto srautą pramoniniu šifravimu, o tada saugo jūsų tapatybę nukreipdami jį per savo serverius.

Tačiau yra ir didelių, didelių skirtumų – jų šifravimas, tai, ką jie saugo, kaip jie jungiasi prie serverių, ir dar daug kitų dalykų. (Jei reikia išsamesnės informacijos, skaitykite mūsų vadovus apie tai, kas yra VPN ir kas yra “Tor”.)

Kuris geriausias? Netrukus supriešinsime “Tor” ir VPN pagal septynis svarbiausius privatumo veiksnius, į kuriuos turėtumėte atsižvelgti. Pažiūrėkime, kuris iš jų pirmauja…

Anonimiškumas

“Tor” gali nemokamai naudotis kiekvienas, nereikia registruotis, nurodyti el. pašto adreso, mokėjimo duomenų ar kitų dalykų. Prisijunkite prie “Tor” ir jūsų duomenų srautas bus nukreipiamas per tris serverius, atsitiktinai parinktus iš tūkstančių visame pasaulyje, todėl beveik neįmanoma užregistruoti jūsų veiklos. Net jei kas nors ir bandytų, jūsų IP adresą turi tik pirmasis “Tor” serveris, o kitu atveju jis neturi jokio supratimo, kas esate.

Registruodamiesi daugumoje VPN paprastai turėsite susikurti paskyrą, nurodyti savo el. pašto adresą ir galbūt atlikti mokėjimą. Kiekvieną kartą, kai prisijungiate, programa prisijungia su jūsų paskyros duomenimis, užtikrindama, kad paslaugų teikėjas tiksliai žino, kas esate. Kadangi visada naudojatės tos pačios bendrovės valdomais serveriais, jūsų naršymo istoriją lengva susieti su jūsų paskyra.

Rezultatas: didelis “Tor” laimėjimas, kuris užtikrina, kad jūsų anonimiškumas būtų toks didelis, koks tik gali būti.

Universalumas

“Tor” puikiai užtikrina jūsų privatumą naršant internete. Tiesą sakant, tai tikriausiai geriausias privataus naršymo būdas. Tačiau tuo funkcijų sąrašas ir baigiasi – jis nesistengia daryti nieko daugiau.

VPT šifruoja visą jūsų duomenų srautą, ne tik naršymą. Transliacija, žaidimai, P2P programėlės – visi jie apsaugomi tuo pačiu lygiu – ne veltui transliacijos VPN tapo tokie populiarūs. Jei to dar nepakanka, į maršrutizatorių įdiekite VPN ir jis taip pat bus apsaugotas nuo išmaniųjų televizorių, žaidimų konsolių, vaizdo skambučių ir visų kitų prijungtų įrenginių.

Rezultatas: Tor puikiai susidoroja su viena užduotimi, tačiau VPN laimi dėl savo gebėjimo apsaugoti srautą iš visų jūsų įrenginių.

Naudojimo paprastumas

Tor yra tik paprasta naršyklė (jei jus domina, pritaikyta “Firefox” versija.) Joje nėra sudėtingų nustatymų. Nėra nieko ypatingo, ko reikėtų mokytis. Jei kada nors naudojote kitą naršyklę, su “Tor” iškart jausitės kaip namie.

VPN naudojimas taip pat gali būti toks pat paprastas, kaip ir programėlės įdiegimas, tačiau dažnai tenka atlikti daugiau darbo. Gali tekti keisti pagrindinius nustatymus – išjungimo jungiklį, apsaugą nuo DNS nutekėjimo – kad jie atitiktų jūsų poreikius. Be to, VPN kartais gali sukelti tinklo problemų arba konfliktuoti su kitomis programėlėmis, todėl teks spręsti galimai keblias problemas.

Rezultatas: Tor be vargo pranoksta VPN paprastumo požiūriu, be jokios abejonės. Jokių paslėptų sudėtingumų, ją galite įdiegti ir naudoti kaip ir bet kurią kitą programą.

Greitis

“Tor” labai stengiasi apsaugoti jūsų tapatybę, kelis kartus užšifruodama duomenų srautą ir nukreipdama jį per visame pasaulyje esančius serverius. Tai labai padeda užtikrinti jūsų saugumą, tačiau už tai tenka mokėti: tai labai, labai, labai sulėtina jūsų darbą.

VPT paprastai užšifruoja srautą tik vieną kartą ir siunčia jį per vieną jūsų šalyje esantį serverį. Tai taip pat nėra nepakankamai galingi savanorių valdomi serveriai, kuriuos gaunate naudodamiesi “Tor” – greičiausi VPN naudoja specialius serverius galinguose duomenų centruose, turinčiuose pažangiausią ryšį ir itin spartų ryšį.

Rezultatas: aiški VPN našumo pergalė, nes sumažintos pridėtinės išlaidos, įmonių lygio tinklo ryšiai ir galinga techninė įranga palieka “Tor” toli už nugaros.

Atblokavimas

“Tor” sukurta siekiant paslėpti jūsų tapatybę, o didelė to dalis yra srauto nukreipimas per atsitiktinį serverių rinkinį iš viso pasaulio. Šiandien Londonas, Torontas ir Adis Abeba, o rytoj galbūt Frankfurtas, Lima ir Kanbera? Tai puikiai tinka anonimiškumui užtikrinti, tačiau tai reiškia, kad negalite naudotis paslauga konkrečioms svetainėms atblokuoti, nes negalite garantuoti, kur bus jūsų “Tor” išėjimo mazgas.

VPT supaprastina gyvenimą, nes prijungia jus prie vieno serverio jūsų pageidaujamoje šalyje. Jei norite atblokuoti JAV “Netflix”, tereikia pasirinkti JAV miestą. Gerai, nėra jokios garantijos, kad taip pateksite, bet bent jau turite šansą.

Rezultatas: Dėl “Tor” konstrukcijos, kuri pirmiausia užtikrina anonimiškumą, ji netinka daugeliui atblokavimo atvejų: VPT – pergalė.

Pažeidžiamumai

“Tor” daug padeda apsaugoti jus internete, tačiau ji turi ribas. Išėjimo mazgas (serveris, kuris siunčia jūsų srautą į paskirties vietą) gali matyti ir keisti tai, ką darote, jei ryšys nėra užšifruotas. Šiuos serverius valdo savanoriai, todėl nėra būdo nustatyti, ar jie patikimi. Vienoje ankstesnėje ataskaitoje teigiama, kad 23 % “Tor” išėjimo mazgų buvo įsitraukę į 2020 m. vykdytą piktavališką ataką prieš kriptovaliutų naudotojus, o 4-6 % jų vis dar gali būti įsitraukę į tą pačią kampaniją.

VPT taip pat turi silpnų vietų. Pavyzdžiui, 2020 m. buvo sukompromituotas “NordVPN” serveris. Jei įsilaužėlis perimtų VPN serverio kontrolę, jis taip pat galėtų matyti, ką darote. O jei VPN serveris yra kenkėjiškas, jis gali sukurti savo sistemas, kad registruotų arba keistų jūsų srautą.

Rezultatas: šis klausimas sudėtingas, tačiau VPN suteikiame nedidelę pergalę. Tor išėjimo mazgams visada vadovaus minia žmonių, ir jūs nelabai suprasite, kas jie yra ir ką jie daro. VPT taip pat turi problemų, bet jie gali bent jau sumažinti jas iki minimumo, pasitelkdami protingas apsaugos nuo įsilaužimo idėjas, pavyzdžiui, ExpressVPN “TrustedServer” (serveris, veikiantis operatyviojoje atmintyje), taip pat nuramindami naudotojus registravimu ir saugumo auditais.

Kaina

“Tor” yra visiškai, visiškai, visiškai nemokama. Ji net nerodo reklamų ir nenaudoja analitinių duomenų programėlėse ar svetainėje. Jei norite ja naudotis, tiesiog apsilankykite svetainėje, atsisiųskite, įdiekite, paleiskite. Štai ir viskas.

Dauguma VPT ima abonentinį mokestį, paprastai nuo 3 iki 13 JAV dolerių per mėnesį. Yra nemokamų VPT, tačiau dažniausiai jų nerekomenduojame: jie dažnai būna šešėliniai, nežinia, kas juos valdo ir kaip uždirba pinigus.

Rezultatas: Lengva “Tor” pergalė. Be to, jis daug skaidresnis už vidutinį nemokamą VPN. Norite žinoti, kas valdo paslaugą, iš kur gaunami pinigai? Apsilankykite “Tor” svetainėje, ten viskas pateikta.

Nuosprendis

VPN laimėjo mūsų varžybas, bet tik nežymiai, nes jų privatumo karūną laimėjo keturiais taškais, o “Tor” – trimis.

Tai gali būti ne visiems tinkamas rezultatas. Viskas priklauso nuo jūsų poreikių. Jei visiškai nenorite, kad kas nors žinotų, kur naršote – nei jūsų dabartinis tinklas, nei interneto paslaugų teikėjas, nei net VPN, – tuomet “Tor” anonimiškumas yra privalomas. O jei prioritetas yra atsisiuntimo greitis arba “Netflix” atblokavimas, tada “Tor” – didelis nulis: VPT yra aiškus laimėtojas.

Žinoma, jums nereikia rinktis. Čia nesirenkama nei viena, nei kita. Naudokite “Tor” ten, kur jis veikia, o VPN – viskam kitam, o kai reikia maksimalios apsaugos, naudokite juos kartu: tai geriausias būdas išlikti saugiam internete.