Powered by Wetter2.com

Muzika

April 20, 2024

Kiddo.lt

РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ, ИДИ НАХУЙ

Paaiškinta “iCloud+” privati retransliacija: Nevadinkite to VPN

Jei atsisiuntėte “iOS 15”, galbūt pastebėjote, kad jūsų “iCloud” paskyra yra kitokia. “Apple” visas mokamas “iCloud” paskyras atnaujina į vadinamąją “iCloud+”. Joje yra kelios įdomios naujos funkcijos, papildančios esamas “iCloud” saugyklos, sinchronizavimo ir debesijos funkcijas, tačiau įdomiausia gali būti tai, ką “Apple” vadina “iCloud Private Relay”. Iš pradžių tai skamba kaip VPN: jūsų naršymo internete srautas šifruojamas ir siunčiamas per retransliatorių, kad būtų paslėpta tiksli jūsų buvimo vieta, IP arba naršymo srauto turinys.

Tačiau tai nėra VPN. Ne visai. Yra svarbių skirtumų, kuriuos aprašysime čia. Tačiau daugumai žmonių gali pakakti “iCloud Private Relay”, suteikiant akivaizdžiausius VPN privalumus milijonams naudotojų, kurie niekada nesvarstytų galimybės užsiregistruoti VPN. Štai kas yra ši “Private Relay” funkcija, kaip ji veikia ir kuo ji skiriasi nuo tradicinio VPN.

Kaip įjungti “iCloud Private Relay”?

“iCloud Private Relay” yra nemokamas “iOS 15” atnaujinimas visiems, kurie moka už “iCloud” saugyklą atskirai arba kaip “Apple One” paketo dalį. Jei norite ją įjungti, eikite į programėlę “Settings”, tada bakstelėkite viršuje esantį savo “Apple ID” vardą. Tada bakstelėkite “iCloud” ir “Private Relay” (Beta) ir perjunkite perjungiklį žaliai, kad jį įjungtumėte. Taip pat galite pasirinkti vieną iš dviejų IP adresų vietų: Kad svetainės galėtų pateikti vietinį turinį “Safari”, arba platesnę šalį ir laiko zoną, kad būtų užtikrintas didesnis anonimiškumas.

Kas yra “iCloud Private Relay”?

Įjungus funkciją “Private Relay”, visa jūsų naršymo “Safari” veikla bus nukreipiama per dvi interneto “stoteles” arba retransliatorius. Jūsų duomenys užšifruojami ir siunčiami į “Apple”, todėl jūsų interneto paslaugų teikėjas negali matyti jokių jūsų naršymo užklausų. Į “Apple” tarpinį serverį patekus DNS užklausai (tai, kas nukreipia domeno vardą, pavyzdžiui, “macworld.com”, į konkretaus serverio IP adresą), jūsų iPhone arba “Mac” IP adresas atskiriamas. Jūsų IP adresą pasilieka “Apple”, o DNS užklausa užšifruota perduodama “patikimam partneriui”, kuris turi iššifravimo raktą, kartu su suklastotu tarpininko IP adresu, kuris nustatomas pagal apytikslę jūsų buvimo vietą. “Apple” neįvardijo savo partnerių, tačiau kai kurie interneto tyrinėtojai išsiaiškino, kad tai yra pagrindinės interneto magistralės bendrovės, tokios kaip “Akami”, “Cloudfare” ir “Fastly”.

Tai reiškia, kad “Apple” žino jūsų IP adresą, bet nežino lankomų svetainių pavadinimų, o patikimas partneris žino lankomą svetainę, bet nežino jūsų IP adreso (taigi nežino, kas esate). Nė viena šalis negali susidaryti išsamaus vaizdo apie tai, kas esate ir kur einate.

Svetainė, kurioje lankotės, paprastai gauna tikslų jūsų IP adresą ir DNS užklausą, todėl gali lengvai sudaryti gana išsamų profilį, kas esate, kur esate ir kur lankotės internete. Tai sujungus su keliais slapukais, net ir nekaltai atrodančiais, labai paprasta visą jūsų veiklą internete profiliuoti, sekti, sekti ir parduoti reklamuotojams (ir kitiems).

“iCloud Private Relay” užtikrina, kad jūsų lankomos svetainės visiškai nežinotų šios informacijos, todėl negali sudaryti jūsų veiklos profilių.

IP adresai, kuriuos “Apple” naudoja vietoj jūsų tikrojo IP adreso, vis tiek apytiksliai atitinka jūsų gyvenamąją vietovę; to nepakanka, kad būtų galima nustatyti jūsų asmeninę tapatybę, tačiau svetainės, kurios naudoja jūsų IP adresą vietinėms naujienoms, orams, sportui ar kitai informacijai teikti, galės toliau gerai veikti. Yra galimybė naudoti dar platesnį IP adresą, tačiau dėl to kai kurios svetainės gali veikti neteisingai.

Atkreipkite dėmesį, kad “Apple” neleidžia pasirinkti IP adreso ar net regiono ir niekada nepadarys taip, kad atrodytų, jog atvykstate iš visiškai kitos vietos. Kitaip tariant, jei norite juo naudotis norėdami pasiekti geografiškai užrakintą “Netflix” ar kitų internetinių paslaugų turinį, jums nepasiseks.

Kuo “iCloud Private Relay” skiriasi nuo VPN?

Kad ir kokia šauni būtų ši “Private Relay” funkcija, ji tikrai nėra VPN. Ji puikiai padės išvengti jūsų veiklos internete profiliavimo pagal pagrindinius prisijungimo duomenis. Tačiau ji turi daug trūkumų, palyginti su tikru VPN. Kai kurie iš jų yra šie:

  • Ji veikia tik su “Safari”, bet ne su kitomis jūsų naudojamomis programomis ar žiniatinklio naršyklėmis. Techniškai kai kurios kitos DNS informacijos ir nedidelis su programomis susijusių žiniatinklio srautų pogrupis ją naudoja, tačiau geriausia manyti, kad ji skirta tik “Safari”.
  • Jį lengva atpažinti kaip “tarpinį serverį”, su kuriuo daugelis didelių tinklų, pavyzdžiui, mokyklų ar įmonių, nedirbs. Dauguma gerų VPN maskuojasi taip, kad atrodytų kaip įprastas neproxy srautas.
  • Kaip minėta, jis negali paslėpti regiono, iš kurio jungiatės, o tik konkrečią jūsų IP vietą, todėl negalite pasiekti turinio, užblokuoto jūsų regione, arba naudotis svetainėmis taip, tarsi jungtumėtės iš kitos šalies.

Jei iš tikrųjų norite tik neleisti svetainėms kurti jūsų profilio ir parduoti jį reklamuotojams bei duomenų brokeriams, tuomet “iCloud Private Relay” naudojimas “iPhone”, “iPad” arba “Mac” kompiuteryje, kai jis bus prieinamas 2021 m. rudenį, yra puiki galimybė. Tai greita, paprasta, o jei jau mokate už bet kokį “iCloud” saugyklos kiekį, ją gausite nemokamai.